01 January 2013

Resepi Baba Nyonya

KARI AYAM TANPA SANTAN
 Resipi Baba Nyonya Kari Ayam Tanpa Santan

BAHAN-BAHANNYA :-)
800 gram ayam potong ikut suka, buang kulit, cuci bersih dan
toskan
3 biji kentang, kupas belah 4 setiap satu dan rendam
2 biji tomato, belah 2 setiap satu
1 keping asam gelugor
1 camca besar pes tomato
1 1/2 camca besar cili kisar (nak pedas sila tambah)
4 camca besar penuh rempah kari daging Baba's
Air secukupnya
1 kiub pati ayam "MAGGI" (optional)
Garam dan gula secukup rasa


BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup


BAHAN TUMIS :-)
2 tangkai daun kari, dilurut
3 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih


CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan
tumis hingga harum, tambah cili kisar dan pes tomato, tumis hingga
garing, guna api kecil. Masukkan Bahan kisar halus + rempah
kari tadi. Kacau rata dan tumis hingga rempah garing dan terbit
minyak. Kacau selalu.

2. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut dengan rempah
tadi. Masukkan kentang (toskan). Gaul. Tuang air secukupnya.
Biar mendidih. Masukkan kiub pati ayam jika guna. Tambah asam
gelugor dan masak hingga kentang empuk.

3. Tambah garam secukup rasa da sedikit gula. Masak sekejap
lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Masukkan tomato belah
dan biar sekejap hingga tomato masak dengan wap panas. Boleh
hidangkan bersama nasi, roti jala, lempeng atau pun roti..



Melaka Bandaraya Warisan Dunia @gotomelaka.blogspot.com

1 comment:

Akaahaara Lawiya said...

Nice Entry... Malacca The Best !



Follow Me Back....

http://akaahaara.blogspot.com/2013/01/panglima-perang-penjual-minyak.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Muzium Kapal Selam Melaka / Malacca Submarine Museum

Tahun Melawat Malaysia 2014 / Visit Malaysia 2014, Malaysia Truly Asia