22 June 2012

UTC Melaka


Pusat Transformasi Bandar




UTC adalah singkatan kepada Urban Transformation Center atau Pusat Transformasi Bandar. Ia adalah satu usaha dan inisiatif Kerajaan bagi menyediakan pelbagai perkhidmatan utama Kerajaan dan sektor swasta kepada komuniti Bandar di dalam satu pusat sehenti atau di dalam satu bangunan.

UTC juga merupakan sebahagian daripada Strategi Lautan Biru (Blue Ocean Strategy) yang diperkenalkan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan Kerajaan melalui kerjasama strategi antara pelbagai agensi Kerajaan termasuk penglibatan pihak swasta.

Kewujudan UTC Melaka yang menjadi ikon kebanggaan rakyat bakal memberikan tranformasi besar kepada lokasi sekitar Jalan Hang Tuah menerusi pelbagai aktiviti yang mampu memberi limpahhan rezeki tambahan kepada rakyat.

Selepas ini Jalan Hang Tuah dan sekitarnya akan terus 'hidup' dengan berbagai aktiviti. Pelbagai aktiviti sedang dirangka termasuk Pasar Tani Mega dan Pasar Malam Mega di perkarangan UTC Melaka.

UTC Melaka diharap menjadi model atau ikon terbaik yang akan memberikan perkhidmatan lebih berkualiti kepada rakyat oleh 72 agensi kerajaan, pihak swasta, dan NGO yang bernaung di bawah satu bumbung.

Jika sebelum ini rakyat perlu pergi ke beberapa lokasi berasingan dengan jarak yang agak jauh dan tempoh masa yang agak panjang, tapi di UTC Melaka semua perkhidmatan ada. Semua urusan jadi lebih mudah. Nak beli barang keperluan. Kedai Rakyat 1 Malaysia Malaysia pun ada, nak tukar kad pengenalan baru, kaunter JPN juga ada disini. Hendak dapatkan rawatan perubatan, UTC Melaka juga sediakan Klinik 1 Malaysia. UTC Melaka diharap mampu memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat...

UTC Melaka menempatkan 72 organisasi melibatkan agensi kerajaaan, swasta serta NGO menyediakan 10 kluster.


10 KLUSTER UTC :
1. Perkhidmatan Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat
2. Perkhidmatan Pendidikan, Latihan dan Pekerjaan
3. Perkhidmatan Pembangunan Perniagaan dan Keusahawanan
4. Perkhidmatan Kesihatan
5. Perkhidmatan Kewangan
6. Perkhidmatan Kerajaan
7. Perkhidmatan Pembangunan Belia
8. Perkhidmatan NGO
9. Perkhidmatan Utiliti
10. Perkhidmatan Keselamatan




SENARAI AGENSI / PERKHIDMATAN DI UTC MELAKA :


Aras Bawah
1. Kafeteria UTC
2. Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M)
3. ATM / CDM
4. Polis Diraja Malaysia (PDRM)
5. Klinik 1 Malaysia


Aras 1
1. Kementerian Pembangunan Waniata, Keluarga Dan Masyarakat (KPWKM)
2. Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM)
3. Tabung Haji (TH)
4. SME Bank
5. FAMA
6. Bank Rakyat


Aras 2
1. Jabatan Imegresen Malaysia
2. Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)
3. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
4. Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)
5. Biro Pengaduan Awam (BPA)


Aras 3
1. Kementerian Perdagangan Antarabangsa Dan Industri (MITI)
2. Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB)
3. Tekun Nasional Berhad
4. Tenaga Nasional Berhad (TNB)
5. Telekom Malaysia (TM)
6. Pos Malaysia
7. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
8. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)
9. E-Perolehan
10. Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB)
11. Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK)
12. Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam Negeri Melaka (PPSPPA)


Aras 4
1. Majlis Amanah Rakyat (MARA)
2. Kementerian Sumber Manusia (JPK/JTM/JOB MALAYSIA/PTPTK)
3. Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)


Aras 5
1. Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM)
2. Lembaga Perumahan Melaka (LPM)
3. Perbadanan Ketua Menteri Melaka (CMI)
4. Unit Kerajaan Tempatan Melaka (UKT)
5. Majlis Keselamatan Negara (MKN)
6. Majlis Sukan Negara (MSN)
7. Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM)
8. Majlis Agama Islam Melaka (MAIM)
9. Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB)
10. Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ)
11. Majlis Perbandaran Jasin (MPJ)
12. Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG)
13. Unit Pembela dan Pembangunan Desa dan Pemantau Adun (UPPD)
14. Unit Perancang Ekonomi Negeri Melaka (UPEN)
15. Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEIM)
16. Pusat Zakat Melaka (PZM)
17. Pejabat Daerah Dan Tanah Melaka Tengah
18. Pejabat Daerah Dan Tanah Jasin
19. Pejabat Daerah Dan Tanah Alor Gajah
20. Gotomelaka.blogspot.com Invest Melaka Sdn Bhd
21. Bahagian Promosi Pelancongan (BPP)
22. Pejabat Tanah Dan Galian Negeri Melaka (PTG)
23. Jabatan Kewangan Dan Perbendaharaan Negeri Melaka (JKPNM)
24. Perusahaan Kecil Dan Sederhana (PKS)
25. Pejabat Pembangunan Negeri Melaka (PPNM)
26. Majlis Gabungan Belia Negeri Melaka (MBGM)
27. Sahabat Belia Negeri Melaka
28. Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK)
29 Yayasan Melaka (YM)


Aras 6
1. Cybercafe (CC)
2. Perpustakaan
3. Tuition Center


Aras 7
1. Lot-lot Perniagaan (Entrepreneur Center)


Aras 8
1. Kementerian Belia dan Sukan (KBS)
2. Youth Centre
3. Fitness Centre
4. Music Centre


Aras 9
1. Yayasan DMDI
2. DMDI Finance
3. Bilik Mesyuarat
4. Bilik Perbincangan
5. Bilik Seminar
6. Surau Lelaki & Wanita




UTC MELAKA, JALAN HANG TUAH, 75300 MELAKA.

9 comments:

kak mah said...

Sekejab lagi nak ke Melaka,nak makan udang galah di Lubuk China.

Han said...

udang galah!! macam sedapje..

G said...

Terima Kasih, info UTC nie sangat berguna =)

Anonymous said...

pergi utk buat passport.sungguh senang dan cepat.

maharajan asari said...

terima kasih utc dan leka kauntr.....

CK TAN said...

oh rupanya kat UTC ada LPM rupanya, baru ingat nak cari di mana

ini macam senang saya

Anonymous said...

Senang nk g,senang nk berurusan....

Sapiah Ibrahim said...

untuk mendaftar perniagaan anda di SSM, Kementerian Kewangan dan CIDB saya syorkan pergi laman web ni www.daftarsyarikat.biz , diorang tolong buatkan dari a-z , dapat percuma koleksi kertas kerja, senarai badan pembiayaan dibawah agensi kerajaan untuk dihubungi dan contoh template profail syarikat(senang kita tinggal nak key in maklumat je kat dalam profail tu) . kalau pergi sendiri pun boleh cuma tinggal renyah je la nak beratur pastu nama tak lulus kena pergi balik dah satu kerja plak, duit minyak lagi...yang ni saya just melalui facebook je dgn admin dia untuk berinteraksi secara on9...lesen saya sehari je diorang siapkan. Lepas tu kendian2 kalau ada apa2 yang u all tak faham pasal perniagaan dan ingin bertanyakan maklumat lanjut ada live support di yahoo messenger, skype, facebook dan gmail.

nurfarahin said...

Kaunter ptptn pun akan tutup jam10 malam?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Muzium Kapal Selam Melaka / Malacca Submarine Museum

Tahun Melawat Malaysia 2014 / Visit Malaysia 2014, Malaysia Truly Asia