28 September 2013

Agensi Kerajaan Perlu Serius Bantu Usahawan

Usahawan Melayu Berdepan Kekangan


Salah satu cabaran yang dihadapi...

Ayer Keroh- Timbalan Menteri Sains dan Inovasi (MOSTI), Datuk Dr. Abu Bakar Mohd Diah, menggesa semua agensi kerajaan serta pihak-pihak yang terlibat merealisasikan visi di bawah Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB).

Ianya supaya agensi-agensi kerajaan terbabit bersikap serius dalam membantu usahawan Melayu agar mereka boleh berjaya.

Abu Bakar Berkata, "Terlalu banyak kekangan serta birokrasi sehingga menyebabkan ramai usahawan Melayu menjadi kerdil, tidak berdaya saing dan akhirnya terpinggir dalam arus perdana pembangunan ekonomi Negara".

Terlampau banyak syarat yang dikenakan kepada usahawan Melayu. Ditambah lagi dengan kerenah birokrasi dan janji tidak ditepati.

Contohnya, jika membuat pinjaman dengan jumlah yang besar, tetapi hanya mendapat sebahagian sahaja. Ini adalah kekangan serta dilemma yang dihadapi usahawan Melayu bila handak membuat pinjaman. Ini tidak termasuk kekangan dari segi cagaran tanah yang perlu dicagarkan untuk membuat pinjaman, tidak semua orang mempunyai tanah yang boleh dicagarkan dan ditambah dengan syarat hendahlah mempunyai & memgemukakan penjamin2 yang sanggup menjamin untuk membuat pinjaman dan pelbagai syarat lagi.

Agensi kerajaan dan badan-badan berkanun lain seperti TEKUN, MARA, SME Bank, atau Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), PBT dll perlu serius menghulurkan bantuan supaya usahawan Melayu lebih berminat menceburi bidang-bidang perekonomian yang berskala besar.

Usahawan Bumiputera juga perlu menyakinkan pelanggan tentang produk keluaran mereka untuk menembusi pasaran domestik dan global.

Jika dilihat contohnya kawasan Bukit Baru merupakan kawasan yang pesat membangun berdasarkan kedai-kedai baru yang dibina di kawasan itu, malang ramainya orang Melayu yang memiliki hartanah di kawasan itu tidak punyai wang yang mencukupi sedangkan pembeli kaum Cina mampu membeli unit komersil tersebut biarpun dengan harga tinggi.
Berdasarkan senario itu, kerajaan perlu memperbanyak pembinaan kedai-kedai dua atau tiga tingkat yang mampu dibeli oleh Bumiputera dengan anggaran RM300,000 ke bawah sebagai jaminin mengekalkan kuasa membeli orang Melayu dalam jangka masa panjang.20 September 2013

Presiden Singapura Lawat Melaka

Bandaraya Warisan Dunia UNESCO


Kunjungan Hormat Presiden Republik Singapura, Dr Tony Tan Keng Yam(depan tiga dari kiri) melawat Bukit St. Paul, Melaka salah satu destinasi pelancongan yang popular semasa melakukan lawatan ke Malaysia di Melaka.
Sebelum itu beliau melakukan kunjungan hormat ke atas Yang Di pertua Negeri Melaka, Tun Khalil Yaakob di Istana Melaka selain melawat Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka serta Muzium Baba dan Nyonya

BANDARAYA MELAKA- Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob dan isteri Toh Puan Zurina Kassim menerima kunjung hormat Presiden Singapura, Dr Tony Tan Keng Yam serta isteri, Mary Tan, di Istana Melaka, sempena lawatan rasmi mereka ke Melaka, hari ini (20 September 2013).

Turut hadir, Ketua Menteri, Datuk Wira Ir. Idris Haron dan isteri, Datin Wira Fadilah Abdullah.

Terdahulu, Mohd Khalil dan Zurina bersama Idris serta Fadilah telah menyambut ketibaan Dr. Tony Tan dan Mary Tan di Istana Melaka kira-kira jam 11.05 pagi, sebelum diperkenalkan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Wira Othman Muhamad; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Naim Abu Bakar serta barisan EXCO kerajaan negeri.

Selepas menandatangani buku pelawat, Dr. Tony Tan serta delegasinya mengadakan perbincangan kira-kira sejam dengan delegasi Melaka diketuai Mohd Khalil dan Idris sebelum menghadiri majlis makan tengah hari.

Tony Tan merupakan pemimpin Singapura yang pertama melawat Malaysia dengan menaiki bas dalam lawatan rasmi tiga hari ke negara ini bermula Rabu lepas.

Dr. Tan serta delegasi dijadual melawat kawasan pelancongan dan warisan di Melaka Bandaraya Warisan Dunia UNESCO, antaranya Bukit St Paul; Porta De Santiago; Muzium Kesultanan Melaka dan Muzium Baba Nyonya serta Tun Tan Cheng Lok Centre for Asian Urban and Architecture Heritage yang dikendalikan National University of Singapore.

Dr. Tony Tan dan isteri, Mary Tan melawat Melaka sebagai sebahagian lawatan rasmi tiga hari ke negara ini bermula Rabu lepas dan dijadual berlepas pulang ke Singapura malam ini.


Tapak Pilihan Bagi Warga ‘Kota Singa’ Melancong, Melabur

Melaka kini berpotensi menjadi tapak pilihan baharu kepada pelabur-pelabur Singapura di sektor pelaburan industri dan perkhidmatan sejajar dengan pembangunan pesat yang melanda negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Wira Ir. Idris Haron berkata, keyakinan tersebut dinyatakan sendiri oleh Presiden Singapura Dr. Tony Tan pada sesi kunjung hormat dan majlis makan tengah hari bersama Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob yang turut dihadiri isteri Presiden, Mary Tan serta Toh Puan Zurina Kassim dan Datin Wira Fadilah Abdullah di Istana Melaka.

Idris memberitahu, Dr. Tony Tan begitu kagum melihat persekitaran Melaka yang disifatkan cukup cantik, kemas dan bersih dan pembangunan negeri ini di mana seterusnya beliau (Presiden) menganjurkan supaya Melaka melihat peluang-peluang baharu yang boleh ditawarkan kepada pelabur-pelabur Singapura untuk bersama-sama memberi galakan dalam penambahbaikan kualiti kehidupan.

“Apa yang membanggakan, Dr. Tony Tan juga ada menyatakan bahawa Melaka kini sebagai tapak pilihan orang Singapura di dalam bidang industri dan perkhidmatan. Justeru saya berharap apa yang dinyatakan Presiden itu akan menjadi kenyataan di mana lebih banyak lagi pelaburan dari Singapura masuk ke Melaka,” kata Idris.

Ketua Menteri memberitahu, Dr. Tony Tan turut menyebut bahawa Melaka sudah jauh berbeza berbanding masa-masa lalu, terutamanya di sektor pelaburan industri dan perkhidmatan .

“Presiden mengambil contoh pelaburan oleh syarikat Harimau Kuat iaitu kilang pengeluar serbuk pencuci yang dulunya hanya mempunyai nilai pelaburan sebanyak S$30,000, hari ini sudah mencecah S$250 juta. Katanya, besar sungguh perkembangan kemajuan itu dan beliau juga kagum di mana industri yang dahulunya kecil kini sudah menjadi besar dan diiktiraf dunia.

Begitu juga dengan sektor perkhidmatan lain seperti Mahkota Medical Centre, Hatten Square dan Mahkota Hotel iaitu antara pelaburan dari Singapura yang membawa kepada nilai plaburan lebih RM1.1 bilion di Melaka. Juga terdapat sebanyak 19 kilang milik pelabur Singapura di Melaka, terbesar ialah kilang Flexibal Printed Secert Board yang melabur sebanyak RM250 juta. Presiden berkata, pelabur Singapura tidak silap memilih Melaka sebagai tapak pelaburan mereka,” ujar Idris.

Ketua Menteri seterusnya menyifatkan kunjungan Presiden Singapura ke Melaka sebagai menampakkan kebersamaan di antara Melaka dan Singapura, terutamanya dari aspek sejarah apabila Melaka dan Singapura adalah merupakan dua dari tiga negeri Selat iaitu Melaka, Singapura dan Pulau Pinang.

“Saya juga rasa gembira apabila Dr. Tony Tan sendiri menyebut tentang beberapa produk pelancongan termasuk Sungai Melaka yang beliau anggap begitu menakjubkan kepada pelancong-pelancong Singapura. Sehingga hari ini kita mendaftar lebih 3 juta pelancong dari Singapura yang datang atau lebih kurang 50 peratus dari pelancong luar negara yang datang ke Melaka adalah dari Singapura,” kata Idris.

Beliau seterusnya menganggap lawatan Presiden Singapura adalah sebagai manifestasi kepada minat rakyat Singapura yang datang beramai-ramai menerjah ke Melaka di dalam program-program pelancongan yang dianjurkan sejak kebelakangan ini.

“Sebab itu apabila Presiden Singapura sampai ke Melaka, ia adalah satu publisiti yang cukup besar kepada kita terutama kepada pelancong-pelancong yang datang dari Singapura. Malah Presiden turut kagum apabila dimaklumkan kita menerima lebih 12 juta pelancong setiap tahun, dan seterusnya beliau mencadangkan supaya kita menerokai beberapa sektor pelancongan baharu bagi menarik lebih ramai pelancong Singapura datang,” kata Ketua Menteri. 


Presiden China Hu Jintao semasa melawat Melaka pada 2009..Gotomelaka.blogspot.com @
Melaka Bandaraya Warisan Dunia / Melaka World Heritage City

17 September 2013

LANDASAN LTAM DIPANJANGKAN 1365 METER LAGI

Mudahkan Pesawat Boeing 737-500 Mendarat Dengan Kapasiti Penumpang Penuh

Pesawat Boeing 737...
Kerajaan negeri akan mengemukakan kertas cadangan kepada Kementerian Pengangkutan berhubung kerja-kerja memanjangkan lagi landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam bagi membolehkan pesawat Boeing 737-500 atau Airbus 320 melakukan pendaratan dengan membawa kapasiti penumpang penuh (full load), sekaligus menjadikan LTAM lebih vibrant untuk menampung kemasukan pelancong dan pelabur dari luar.
LAPANGAN TERBANG Antarabangsa Melaka(LTAM) di Batu Berendam akan menjadi pintu masuk utama bagi pelancong dan pelabur apabila landasannya dipanjangkan bagi membolehkan pesawat Boeing 737-500 atau Airbus 320 mendarat.

LTAM kini mempunyai landasan sepanjang 2,135 meter dan menimbulkan kesukaran bagi pesawat Boeing 737-500 atau Airbus 320 mendarat kerana panjang landasan yang diperlukan bagi membolehkan kedua-dua pesawat itu mendarat ialah 3,500 meter.

Sejarah lapangan terbang Melaka bermula apabila tentera Jepun bertindak memindahkan landasan kereta api yang menghubungkan Tampin ke Bandar Melaka melalui Batu Berendam.

Landasan itu dibawa ke sempadan Thailand-Burma bagi membina kereta api maut di Kancanapuri. Ramai orang Melaka juga dijadikan buruh paksa oleh Jepun di sana.

Sekiranya kita ingin melihat bekas gudang kereta api, ia masih ada lagi dan kini telah dijadikan sebagai sebuah pasar raya. Laluan kereta api dari stesen Bandar Melaka (tapak bangunan Graha Maju) hingga ke Tampin adalah sejauh 34 kilometer dan tambang yang dikenakan ialah sebanyak 35 sen.

Selepas Perang Dunia Kedua, British yang kembali ke tanah air telah menjadikan bangunan bekas stesen kereta api itu sebagai lapangan terbang.

Sejarah yang terpenting bagi lapangan terbang itu ialah apabila menerima kepulangan Rombongan Merdeka dari London pada 20 Februari 1956 bagi mengisytiharkan tarikh kemerdekaan negara. Apapun dengan usaha yang dilakukan oleh kerajaan negeri dalam membangunkan industri penerbangan adalah satu usaha yang dapat membantu meningkat ekonomi dan juga sektor pelancongan negeri ini.


Kerajaan negeri akan mengemukakan kertas cadangan kepada Kementerian Pengangkutan berhubung kerja-kerja memanjangkan lagi landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam bagi membolehkan pesawat Boeing 737-500 atau Airbus 320 melakukan pendaratan dengan membawa kapasiti penumpang penuh (full load), sekaligus menjadikan LTAM lebih vibrant untuk menampung kemasukan pelancong dan pelabur dari luar.

Ketua Menteri, Datuk Wira Ir. Idris Haron berkata, landasan sedia ada sekarang iaitu 2,135 meter difahamkan menimbulkan sedikit kesukaran bagi pendaratan pesawat Boeing 737-500 atau Airbus 320 dengan kapasiti penumpang penuh (full load) iaitu sekitar 140 hingga 170 orang penumpang.

"Ini antara masalah teknikal yang sedang kita berikan keutamaan termasuk memanjangkan landasan dari 2,135 meter kepada 3,500 meter atau 1,365 meter lagi, di samping menambah baik beberapa kemudahan sedia ada.

"Jika ini berjaya, ia akan memberi nilai tambah lebih besar terhadap hubungan kerjasama udara, bukan sahaja antara Melaka dengan Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., (ANKE) yang berpangkalan di Wilayah Chaoyang, Beijing, China bahkan antara Melaka dengan beberapa syarikat penerbangan lain lain di rantau ini.

"Kalau ini berlaku, kita (Melaka) juga bukan sekadar menerima tambahan peningkatan jumlah pelancong tetapi turut menerima kemasukan lebih ramai pelabur asing, sekaligus menjadikan Melaka lebih vibrant dalam konteks industri pelancongan pada masa depan," ujarnya.

Ketua Menteri berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan perbincangan kerjasama antara kerajaan negeri diwakili Melaka Air dengan wakil Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., di pejabatnya di Menara PKNM, hari ini.

Turut hadir, Timbalan EXCO Pelancongan, Pembangunan Sungai, Pantai dan Pulau Pulau, Datuk Ghazale Muhamad; Ahli Dewan Undangan Negeri Klebang, Lim Ban Hoong; Pengerusi Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., Han Weihua; Pengarah Eksekutif Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., Duan Lian; Naib Pengurus Besar Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd.,Chen Yanbin.

Hadir sama, wakil dari PSB International Sdn.Bhd. diketuai Ketua Konsultan, Sheon Soo Huan; Othman Abu serta Samsudin Che Mat.

Idris berkata langkah Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., mahu menggunakan kemudahan di LTAM membuktikan keyakinan dari syarikat berkenaan menjadikan LTAM sebagai pintu masuk utama penerbangan sewa khas terus dari Tianjin - Hong Kong - Melaka atau Tianjin - Melaka - Bali serta beberapa destinasi lain.

Beliau yakin, LTAM Batu Berendam akan menjadi pintu masuk ke Melaka melalui udara yang penting sesuai dengan kelengkapan yang dimiliki, selain pintu masuk menggunakan jalan raya termasuk dari jajaran Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) dan laut melalui kemudahan pelabuhan sedia ada.

"Selain mengadakan perbincangan dengan Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd., kita juga ada mengadakan perbincangan dengan beberapa syarikat penerbangan lain seperti Penerbangan Malaysia, Airasia, Firefly dan juga Malindo Air berhubung operasi syarikat berkenaan di LTAM," ujarnya.

Pada masa yang sama, Ketua Menteri turut mengumumkan perlantikan Ghazale dan Ban Hoong sebagai 'Special Liaison Person' bagi memastikan penerbangan dari Tianjin ke Melaka dan destinasi pelancongan lain akan berlaku secepat mungkin.

"Pihak Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd. telah bersedia untuk terbang ke Melaka sekiranya beberapa masalah teknikal di LTAM dapat kita selesaikan dalam tempoh terdekat," jelas Idris.

Sementara itu Han Weihua berkata, syarikatnya kini mengendalikan perkhidmatan penerbangan sewa khas ke beberapa destinasi antarabangsa seperti

Thailand; Maldives; Korea Selatan dan Hawaii serta penerbangan domestik di China di samping turut bekerjasama dengan lebih 500 agensi pelancongan di China dengan sasaran sebanyak 2 juta penumpang setahun.

"Menerusi pertemuan tadi, kami amat berpuas hati dengan komitmen Kerajaan Negeri Melaka berhubung kerjasama strategik laluan udara antara Tianjin ke Melaka dan beberapa laluan lain di Indonesia. Jika ia menjadi kenyataan, sudah tentu akan memberi impak besar kepada Melaka dalam sektor pelancongan yang sememangnya sudah terkenal di peringkat antarabangsa," ujarnya.

Han Weihua mensasarkan seramai 100,000 pelancong dari China akan menggunakan kemudahan laluan baru antara Tianjin-Hong Kong- Melaka atau Tianjin-Melaka-Bali bagi tempoh 2013-2014 dan jumlah berkenaan dijangka meningkat kepada 500,000 pelancong menjelang tahun 2018.

" Kita akan menjalinkan kerjasama lebih erat dengan Kerajaan Negeri Melaka, agensi pelancongan di Melaka, agensi-agensi pelancongan tempatan dan semua tourism player bagi menyediakan pakej-pakej pelancongan lebih menarik kepada pelancong antarabangsa, terutama dari China," ujarnya.

Han Weihua dan delegasi Tianjin Ankeyunda Air Agent Service Co. Ltd. Serta PSB International turut mengadakan lawatan ke LTAM Batu Berendam bagi melihat sendiri kemudahan yang disediakan.Melak Hari Ini@ Gotomelaka.blogspot.com
Melaka Bandaraya Warisan Dunia / Melaka World Heritage City

08 September 2013

Adnan Sempit 3

FILEM ADNAN SEMPIT 3 (2013)


PENERBIT: MIG Pictures Sdn Bhd

PENGARAH: Ismail Bob Hashim

GENRE: Filem Aksi/Komedi

DURASI: 82 minit

PELAKON: Intan Ladyana, Shaheizy Sam, Along Cham, Yana Samsudin, Shima Anuar dan Angah Raja Lawak

TARIKH TAYANGAN: 8 Ogos 2013

Mengisahkan tentang Adnan ( Shaheizy Sam ) dan Nadia ( Intan Ladyana ) serta Bobby ( Along Cham ) dan Wawa ( Yana Samsudin ) yang sudah pun melangsungkan perkahwinan. Adnan juga sudah mula pandai berjinak-jinak dengan bisnes. Apa yang lebih menarik, Nadia dan Wawa didapati mengandung dan pelbagai konflik yang muncul dalam melayari alam rumah tangga mereka.


Diantara Lokasi Di Melaka:-

Kilang Mamee Ayer Keroh Melaka


Air Pancut Ratu VictoriaMelaka River Cruise

Hotel Seri Malaysia Melakadll...Gotomelaka.blogspot.com @
Melaka Bandaraya Warisan Dunia / Melaka World Heritage City